Komakalliolla 22.-23.09.2011

Torstai-iltana sääennusteet näyttivät jälleen lupaavilta ja lähdimme pienellä porukalla Kirkkonummen Komakalliolle havaitsemaan. Paikalla olivat allekirjoittanut, Antti Kuntsi, Lauri Kangas sekä Mika Luostarinen. Viime kerran harjoittelun perusteella kuvausvälineiden pystytys meni nopeammin kuin viimeksi ja pääsin nopeasti kuvaamaan. Huomasin myös ilokseni, että pimeä tulee jo aikaisin. Kun olin saanut kuvaustarpeet pystyyn ennen iltakymmentä, vallitsi jo astronominen pimeys. Lähdin matkaan taas valmistautumatta juurikaan etukäteen, joten kohde täytyi valita arpomalla. Olen jo pitkään harmitellut, etten ole saanut Andromedan galaksista M31 vielä kunnollista kuvaa, vaikka sitä pidetäänkin aloittelijaystävällisenä kohteena. Nyt tarjoutuikin oiva tilaisuus sen kuvaamiseen. Useamman sadepäivän jälkeen ilma oli kosteaa ja taustataivas vaaleahko, mutta silti huomattavasti tummempi kuin kaupungissa.

Pystytyksen jälkeen fokusoin kameran ja siirryin sisätiloihin etäohjaamaan laitteita. Muiden kiinteistä pystytyksistä huolimatta taisin saada illan ensimmäiset valot. Näin sainkin jo puoleenyöhön mennessä kerättyä kaksi tuntia valoa M31:stä kymmenen minuutin pätkissä.

M31 on 22.-23.09.2011

Kuvasta tuli lopulta varsin mainio, tähtiä vaivaavasta kummallisesta koma-ilmiöstä huolimatta. Täytyy paremmalla ajalla tutkia mikä vääristymän aiheuttaa. Mahdollisia syitä ovat telejatke sekä BCF-korvausfiltteri kameran kennolla. En muista havainneeni ilmiötä muilla optiikoilla, mikä viittaisi telejatkeen suuntaan, mutta voi olla että muisti pettää.

Laajat kamerakohteet alkavat pikkuhiljaa valua taas pois näkyvistä, joten yritän saada newton-kaukoputken Komakalliolle mahdollisimman pian kuvauskäyttöön.

Puolenyön jälkeen Suomenlahdelle alkoi syttyä muutamia ukkospilviä, jotka välkyttelivät kauniita kalevantulia etelätaivaalla. Lopulta kuuropilvistä alkoi levitä yläpilveä myös Kirkkonummelle ja kuvaukset täytyi lopettaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s