Suomen vilkkain havaintokeskus

Viime viikon keskiviikkoiltana 5.10.2011 matka vei taas Komakalliolle sääennusteiden vihjaillessa selkeää yötä. Viidakkorummun mukaan havaintopaikalle oli luvassa jopa ruuhkaa ja illan aikana Komakalliolla olikin 7 havaitsijaa samanaikaisesti. Paikalla olivat allekirjoittanut, Lauri Kangas, Antti Kuntsi, Mika Luostarinen, Jyri Lehtinen, Petri Rintala ja Kari Pulkkinen. Havaintopaikalla oli puhetta, että Komakallio taitaa tällä hetkellä olla jopa Suomen aktiivisin havaintokeskus!

Olin jo päivällä valinnut seuraavaksi kohteeksi Kassiopeian tähdistössä sijaitsevan avoimen tähtijoukon, jota ympäröi diffuusi vetysumu NGC281. Sumua kutsutaan myös tuttavallisemmin Pacman-sumuksi. Omasta kuvastani yhdennäköisyyttä on ehkä hankala hahmottaa, mutta kun kuvaa kääntää 180 astetta, sumu on selkeästi Pacmanin muotoinen.

NGC281

Ehdin valottaa kohdetta yhteensä 3,5 tuntia, mutta noin tunnin verran osavalotuksia meni hukkaan tuulisen sään takia. Kuvausyönä seeing oli huonohko joten kuvan erotuskyky ei ole kummoinen, ja tähdet olivat ennen jälkikäsittelyä levinneet ikävän suuriksi palleroiksi. Yritän ensi kerralla kuvata tätä kohdetta vielä Ha-kapeakaistasuotimen läpi, jolloin saisin yhdistettyä parin yön kuvat yhdeksi HaRGB-kuvaksi.

Kuvaamisen ohessa taivasta tuli havaittua visuaalisesti Allar Saviaukin rakentaman 300-millisen dobson-kaukoputken kanssa, ja näinkin Jupiterin suuren punaisen pilkun ensimmäistä kertaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s