Atik 460EX

Alkukesän investointi uuteen kaukoputkeen jätti kovan polttelun myös kameran päivittämiseen. Atik 314L+ antoi niin hyvän vaikutelman Atikin tuotteista, että päätin jatkaa saman valmistajan hoivissa uudenkin kameran kanssa.

Harkitsin pitkään Kodakin KAF-8300-kennoisen Atik 383L+:n hankkimista, mutta lopulta päädyin Atik 460EX:ään, jossa on Sonyn ICX694-kenno. Sonyn kennoissa pimeävirta on olematonta, eli darkkeja ei käytännössä tarvitse ottaa, ja kameran sähköisen sulkimen takia lyhyiden flättivalotusten kanssa ei tule ongelmia, toisin kuin 383L+:n mekaanisella sulkimella. Pavel Pechin vertailun perusteella myös ICX694:n herkkyys on merkittävästi parempi kuin KAF-8300:n. Kodakin kenno on sen verran kookas (diagonaaliltaan 22,5 mm), että valovoimaisen kaukoputken kanssa olisi mahdollisesti pitänyt jo harkita 2″ suotimiin siirtymistä. Sonyn kennon 16 mm diagonaali on hieman maltillisempi, ja 1,25″ suotimilla pärjää hyvin ilman liiallista vinjetointia. Kenno ei kuitenkaan ole niin pieni, että pikseleistä tulisi sietämättömän pieniä. 6 megapikselin resoluutiolla ja 16 mm diagonaalilla pikselikooksi jää noin 4,5 mikrometriä.

Kaukoputken oston jäljiltä ei rahaa paljon jäänyt, mutta sain kuin sainkin myytyä kaikenlaista tähtikuvaussälää pois sen verran, että rahat riittivät uuteen kameraan ja Starlight Xpressin 7-paikkaiseen filtteripyörään. Paketti saapui viime perjantaina, alla on muutamia kuvia.

Säilytyslaatikko

Säilytyslaatikko

Kamera laatikossaan

Kamera laatikossaan

Atik 460EX

Atik 460EX

Poikkeuksellisesti heti saman päivän iltana oli luvassa selkeää, ja lähdin Komakalliolle kuvaamaan. Oheista kuvaa klikkaamalla pääsee tarkastelemaan kameran ensivalokuvaa Astrobinissä.

Valitettavasti komakorjain oli väärällä etäisyydellä kennosta, minkä takia nurkkatähdet ovat päässet venymään. TS:ltä saamani 20-29 mm loitto olikin lyhimmässä asennossaan 28 milliä pitkä, mutta kuvasin sillä oletuksella, että etäisyys on 20 mm. Lähemmän tarkastelun perusteella näyttää, että loiton perässä on ylimääräinen 8 mm T2-pala, jota en saanut edes työkaluilla kierrettyä irti.

Yritykset kuitenkin jatkuvat,  ensi kerralla ongelma on jo toivottavasti korjattu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s